background
Välkommen till mina flygsimulatorsidor!
Om flightsim... .. .

Om flightsim... .. .

 

Hela siten är ofta under förändring!!

 

Här kommer jag att berätta lite allmänt om flygsimulering och om några tillbehör som jag pulat med.

Dock inte mycket mer än vad som får plats på denna sida. I stället vill jag hänvisa till Bo Justusson webbplats för flygsimulering. Jag tror att hans sida är den mest uttömande på svenska för närvarande.

De simulatorer som jag kommit i kontakt med är Flight Gear, FS2002, FS2004 som även kallas FS9 samt FSX som är den senaste och troligen den sista från Microsoft. Lockheed Martin har övertagit källkod för FSX och vidareutvecklat den och LM's senaste simulator är Prepar3D V2. Beroende på vilken simulator man väljer så ställs det olika krav på använd datorutrustning. Ju nyare simulator ju finare och bättre terräng. I viss mån bättre flygplan också.

Vad kan man göra med en flygsimulator? Flyga naturligtvis. Men det finns så mycket annat att göra eller att komplettera med. Den består ju först och främst av själva simulatorprogrammet. Sedan skall det till en dator att köra på. Det behövs styrspak, ratt och/eller pedaler. Vill man sedan köpa till, finns det större eller mindre instrumenteringar att ställa upp vid datorn.

När programmet väl är installerat är det som regel i ganska enkel form. Därför finns det massivs med tillägg att köpa eller hämta gratis på nätet. Vanligen vill man förbättra scenerierna, utseende på landskapet, vägar, sjöar och förbättra flygplatser man gillar. Man vill ha flera flygplan av bättre utförande än de som kommer med från början. Det finns tilläggsprogram som hjälper till med navigering, gör färdplaner, flygning i grupp på nätet mm. mm.

Man skall ju ockå lära sig att flyga med simulatorn. Det som krävs för detta är tid och tid och att öva öva.

Det finns också mycket man kan göra själv. Bygga scenerier, färglägga flygplan och kanske t.o.m bygga flygplan. För detta finns det en hel mängd gratisprogram på nätet. Det finns också hjälpmedel att köpa.

Vad gäller flygning har man också en hel del att välja på. I huvudsak mindre plan, bushflying, flygning med stora jetkärror. Man kan flyga i olika tidsepoker med för den tiden vanliga hjälpmedel och flygplan.

Många flyger hos virtuella flygbolag och med internationell flygtrafikledning, typ VATSIM och IVAO.