Installation av simulatorn

 

Förbered din dator.

I dag har väl de flesta Windows 10 64-bit på sin dator. Det går alldeles utmärkt att installera Microsoft Flight Simulator  FS2004, FSX och även P3D på detta operativsystem. Trots att dessa simulatorer är 32-bitars program. P3Dv4 är ett 64-bitars program varför en 64-bits dator kräva.

Här beskriver jag hur jag har gjort och det fungerar. Andra har säkert andra åsikter om installationsmetod.

Både datorn och du själv behöver förberedas lite.

Vad gäller datorn så vore det bra om den kunde kompletteras med en eller flera hårddiskar. Gärna då av SSD typ. Inte så mycket för att de är snabbare än vanliga roterande hårddiskar, utan för att de blir inte fragmenterade. Eller i vart fall inte lider av det. När data skrivs till och från en vanlig hårddisk så placeras datan där det finns ledig plats och det kan vara lite var som helst på disken. Detta medför att läsarmen får röra sig fram och tillbaka hela tiden för att läsa data och detta tar tid. På en SSD disk ändras ju bara minnesadressen och det är inga läsarmar som skall flyttas. Det är viktigt att disken är snabb när framför allt nya data för scenerier skall läsas in. Annars hoppar och stannar bilden upp då och då.

Installera inte simulatorn där installationsprogrammet vill att den skall installeras. Då hamnar simulatorn under systemets kontroll och det kan  bli svårighter att få den att fungera. Även andra program som har med simulatorn att göra skall inte installeras där.

Skapa i stället en ny folder på C-disken, jag brukar kalla den för 'ProgFsim'. I den foldern installerar jag sedan allt som har med simulatorn att göra. När du sedan installerar simulatorn så se upp noga på de första sidorna av installationen. Någon stans där finns en knapp för att kunna ändra installationsplats. Välj då 'ProgFsim'-foldern och lämplig folder där under.

Vidare brukar jag skapa en folder som heter 'ProgFree'. Där lägger jag alla andra program som jag installerar.

Kör som administratör.

Kör sedan simulator och alla andra program som administratör. Det görs genom att högerklicka på exe-filen eller genvägen, välj sedan 'Kör som administratör'.  Innan jag gjorde det så krånglade saker och ting på oförklarligt sätt. Ställ in alla program att köras som administratör. Det görs i genvägen genom att högerklicka på genvägen, välj 'Egenskaper' längst ned, fliken 'Kompabilitet', kryssa i rutan längst ned 'Kör det här programmet som en administratör'.

Installationsfiler av typen .msi går inte att ställa in för att köra som administratör. De körs antagligen per automatik i administratörsläge.

 

Nu till respektive simulator!